Pressen skrev

Artikel fra Jern & Maskinindustrien

11. december 2011 – Af ft.dk

Nye maskiner sikrer fortsat udvikling for nystartede DM Spåntagning

To nye maskiner sikrer den nystartede virksomhed DM Spåntagning ApS fortsat udvikling og tilfører værkstedet nye kompetencer. Maskinerne er en Okuma drejebænk med stanglader og et YCM bearbejdningscenter begge leveret af Flextek A/S.

DM Spåntagning i Varde er en mindre underleverandørvirksomhed, som varetager alle opgaver inden for CNC-bearbejdning – i både fræsning og drejning.

På trods af de dårlige tider i dansk industri valgte den industriteknikeruddannede Donny Meier alligevel at starte egen virksomhed op i 2009.

– Jeg har altid vidst, at jeg ville være selvstændig, og kan man bygge virksomheden op i krisetid og skaffe kunder der, ja så kan man nok også i de gode tider, mener Donny Meier. Selv om det har været en hård opstart, hvor der virkelig skulle kæmpes for hver eneste kunde, påpeger ejeren, at der også har været gode ting ved at starte virksomhed op på dette tidspunkt.

– Det var nemt at få fat i billige maskiner og værkstedsudstyr på grund af de mange lukninger af virksomheder rundt omkring.

– Jeg startede selv med at opkøbe et konkursbo, hvor jeg overtog to ældre Mazak CNC-maskiner, kran, sav og alt øvrigt inventar. Det var en god og billig måde at komme i gang på.

Ingen kunder før opstart

Der var ingen kunder i butikken, da Donny Meier overtog konkursboet, der havde stået stille i syv måneder.

– Jeg prøvede at ringe til en del af virksomhedens gamle kunder, men de havde alle fundet nye leverandører, så her var der intet arbejde at hente. Så det var den hårde måde med at stemme dørklokker og høre, om der var nogle der havde noget spåntagende arbejde, de skulle have udført.

– Det gik langsomt i starten med at få arbejde ind, men efterhånden begyndte der så småt at komme ordrer i hus. Selv om det gik langsomt, var det den rigtige måde, og jeg får af og til henvendelser fra nye virksomheder, som jeg besøgte dengang, om jeg stadig er interesseret i at arbejde for dem.

En af de ting, der har overrasket mest er, hvor svært det var at flytte kunderne.

– Det er klart at jeg i starten solgte meget på prisen, og jeg troede egentligt, at det ville tiltrække mange kunder. Det overraskede mig, at de var så modvillige til at skifte, men det er leveringssikkerheden, der vægter højest for langt de fleste virksomheder og ikke prisen.

– Så det startede med mange små ordrer, som ingen andre gad fremstille. Når så man har bevist, at pris, kvalitet, levering, dokumentation og emballering er i orden, begynder man at få andre og bedre opgaver, fortæller Donny Meier.

Nye maskiner

Der er allerede kommet så meget arbejde ind, at det har været nødvendigt at investere i to yderligere maskiner og ansætte to medarbejdere i produktionen. De to indkøbte maskiner er en Okuma ES-L8-M drejebænk med stangmagasin og et YCM XV1020A bearbejdningscenter begge maskiner leveret af Flextek.

– Man kan virkelig mærke forskel på de to nye maskiner og de to ældre, jeg købte af konkursboet. De nye her er langt stivere i konstruktionen og har derved et lavere forbrug af skærende værktøjer, fremstiller bedre overflader og bearbejder i det hele taget hurtigere, siger Donny Meier. At Okuma drejebænken med stanglader kan køre ubemandet tiltaler ejeren, og det er i den retning han gerne vil.

– Jeg vil gerne i retning af automatiseret produktion, da jeg mener, at det er fremtiden her i Danmark og den måde, vi sikrer konkurrenceevnen bedst muligt på. Samtidig med investeringen i bearbejdningscenteret, blev der også investeret i Gibbs CAM.

– Det er for at kunne tilbyde kunderne CAM programmering og med tiden er det meningen at alle maskiner skal op at køre CAM, men foreløbigt holder vi os til en maskine, slutter Donny Meier.